Privacy Policy

BUDDY REWARDS SDN BHD (“we”, “our”, “us” and/or “CASHME”) operates a shopping community that allows members to receive CASHME benefits when members purchase qualifying goods and services from loyalty merchants. As required by the Personal Data Protection Act 2010, this Privacy Policy serves to inform you on how we collect and process your personal data and how we use your personal data. We have always safeguarded the confidentiality of information provided to us by you and we are bound by our professional standards to continue to maintain this vital aspect of our professional relationship.

The processing of your personal data will take place at any time during the course of the membership application process and/or in the course of the membership, and may continue after the membership has ended. By becoming our member and/or merchant, by accessing and using our website or by interacting with us in any way or form, you consent to us using, collecting, and processing your personal data in the manner contemplated in this notice.

Buddy Rewards Sdn Bhd reserves the right to amend and/or update at any time without prior notice. Please visit

We hope that by taking a few minutes to read it, you will have a better understanding of what we do with the information you provide us and how we keep it private and secure.

What Personal Data Do We Collect?

Personal data means any information that identifies you. We collect certain personal information about you at the start of your membership application, registering loyalty merchant program or any engagement and interaction. We only collect and process information provided by you or information which are obtained by us with your authorization. The type of personal data which we collect includes:

  1. Full name, date of birth, nationality, gender, NRIC, correspondence address, contact number(s), e-mail address and bank account number;
  2. Your transaction records kept or processed by the Merchants;
  3. The name of your introducer also known as CASHME Buddy (i.e. the person who introduced you to join as a CASHME member);
  4. Your access to the CASHME website will provide us your web request, Internet Protocol (“IP”) address, browser type, browser language, referring / exit pages and URLs, platform type, number of clicks, domain names, landing pages, pages viewed and the sequent of those pages, the amount of time spent on particular pages and the date and time of user request.
  5. cookie may be used in the processing of your information. A cookie is a text file placed into the memory of your computer and/or device by our computers. A copy of this text file is sent by your computer and/or device whenever it communicates with our server. We use cookies to identify you. We may also collect the following information during your visit to our website and/or the fully qualified domain name from which you accessed our site, or alternatively, your IP address: the date and time you accessed each page on our web site, the URL of any webpage from which you accessed our site (the introducer); and the web browser that you are using and the pages you accessed. Some web pages may require you to provide a limited amount of personal information in order to enjoy certain services on our websites (system login credentials, email address and contact, etc). This personal information will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.
  6. Any additional information provided by you or third parties (with your authorization) about you.

How Do We Use Your Personal Data

We may use your personal data in order to:

  1. Verify your identity;
  2. Help us to communicate with you;
  3. Help us to provide you with our services;
  4. Help us to track and record the transactions of members purchase goods or service from participating loyalty merchant by providing benefits to members;
  5. Run our day-to-day operations and administrations;
  6. Comply with legal and regulatory requirements;
  7. To send you materials or publications including newsletter, articles or updates or information about events, activities which may be of interest to you;
  8. To promote, offer or market our services to you;
  9. Perform research and/or analysis for improvement of our services;
  10. For security and internal audit purposes;
  11. For such other purposes as may be directed or consented to by you; and
  12. For all other purposes in relation to or incidental to the above.

Parties to Whom We Disclose Information

We may be required, under certain circumstances, to disclose your personal data to the following third parties:

  1. Our loyalty merchants;
  2. Our advisors including legal advisors, auditors, financial advisors etc.; and
  3. Our data processors whom we engage to process personal data on our behalf including but not limited to storage of personal data, computer backup services, system improvement services, disaster recovery services, bank and financial institution etc.;

Your Obligation to Provide Personal Data and Consent

We acknowledge that you have the right in deciding the information you wish to provide to us. The provision of the information listed above is voluntary in nature. However, please note that if you do not provide the information above or limit the way such information is to be processed, it may result in us not being able to:

  1. Communicate or correspond with you;
  2. Process the membership application and/or to provide our services to you; and/or
  3. Grant you access to our website and/or mobile app.

By submitting your information to us, you consent to the use of that information as set out in this policy. If we change our privacy policy, we will post the changes on this page, and may place notices on other pages of the CASHME Website, so that you may be aware of the information we collect and how we use it at all times. Your continued use of the service will signify that you agree to any such changes.

Updating your details

If any of the information that you have provided shall change, for example, you change your e-mail address, name or payment details, or if you wish to cancel your registration, please let us know the correct details by sending an e-mail to [email protected].

Data Access and Data Correction

You may request:

  1. For access to your personal information;
  2. For your personal data to be corrected or updated; or
  3. To withdraw your consent or limit the use of your personal data,

If you wish to make the above request, please made in writing and send to:

Human Resources and Administration Department
Buddy Rewards Sdn Bhd
Block D-6-06, Jalan PJU 1A/7A Oasis Square,
Oasis Damansara, Petaling Jaya
47301, Malaysia
Telephone: 03 – 7832 5145

We may require a certified copy of government-issued identification prior to making changes to the personal information.

To the extent permitted by law, we reserve the right to refuse your requests.


Dasar Privasi

BUDDY REWARDS SDN BHD (“kami”, dan/atau “CASHME”) mengendalikan komuniti membeli-belah yang membolehkan ahli-ahli menerima faedah CASHME apabila ahli membeli barangan dan perkhidmatan yang layak daripada Peniaga. Seperti yang dikehendaki oleh Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Dasar Privasi ini digunakan untuk memberitahu anda mengenai cara kami mengutip dan memproses data peribadi anda dan bagaimana kami menggunakan data peribadi anda. Kami sentiasa dilindungi kerahsiaan maklumat yang diberikan kepada kami oleh anda dan kami terikat dengan standard profesional kami untuk terus mengekalkan aspek ini penting dalam hubungan profesional kami.

Pemprosesan data peribadi anda akan berlaku pada bila-bila masa semasa proses permohonan keahlian dan / atau dalam perjalanan keahlian, dan Pemprosesan data peribadi boleh terus selepas keahlian ditamatkan. Dengan menjadi ahli kami dan / atau peniaga, dengan mengakses dan menggunakan laman web kami atau dengan berinteraksi dengan kami dengan apa cara jua, anda bersetuju dengan kami untuk membenarkan penggunaan, pengumpulan dan pemprosesan data peribadi anda dengan cara yang dimaksudkan dalam notis ini.

Buddy Rewards Sdn Bhd berhak untuk meminda dan / atau kemas kini tanpa sebarang notis terlebih dahulu. Sila lawat laman

Kami berharap bahawa dengan mengambil beberapa minit untuk membacanya, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang kami lakukan dengan maklumat yang anda berikan kepada kami dan bagaimana kami menjaga kesulitan dan keselamatannya.

Apa Data Peribadi yang kami kumpul?

Data peribadi bermaksud apa-apa maklumat yang boleh mengenalpastikan anda. Kami mengumpul maklumat peribadi tertentu tentang diri anda pada permulaan permohonan keahlian anda, mendaftar program Peniaga kesetiaan atau dalam mana-mana penglibatan dan interaksi. Kami hanya mengumpulkan dan memproses maklumat yang diberikan oleh anda atau maklumat yang diperolehi oleh kami dengan kebenaran anda. Jenis data peribadi yang kami kumpul termasuk:

  1. Nama penuh, tarikh lahir, kewarganegaraan, jantina, No. K/P, alamat surat-menyurat, nombor-nombor telefon, alamat e-mel, dan nombor akaun bank;
  2. Rekod transaksi anda yang disimpan atau diproses oleh Peniaga;
  3. nama pengenal anda juga dikenali sebagai CASHME Buddy (iaitu orang yang memperkenalkan anda untuk menyertai sebagai ahli CASHME);
  4. Akses anda kepada laman web CASHME akan memberikan kami permintaan web anda, Protokol Internet ("IP") alamat, jenis pelayar, bahasa pelayar, laman yang merujuk / keluar dan URL, jenis platform, jumlah klik, nama domain, halaman arahan, halaman yang dilihat dan adalah akibat daripada halaman tersebut, jumlah masa yang dihabiskan pada halaman tertentu dan tarikh dan masa permintaan pengguna.
  5. Cookie boleh digunakan dalam pemprosesan maklumat anda. Cookie ialah satu fail teks yang terletak di dalam memori komputer dan / atau peranti anda dengan komputer kami. Salinan fail teks ini dihantar melalui komputer dan / atau peranti anda ketika berkomunikasi dengan pelayan kami. Kami menggunakan cookie untuk mengenal pasti anda. Kami juga mungkin mengumpul maklumat berikut semasa lawatan anda ke laman web kami dan / atau nama domain yang memenuhi syarat yang anda mengakses laman web kami, atau sebagai alternatif, alamat IP anda: tarikh dan masa anda mengakses setiap halaman di laman web kami, URL apa-apa laman web yang anda mengakses laman web kami (pengarah); dan pelayar web yang anda gunakan dan halaman yang diakses. Sesetengah laman web mungkin memerlukan anda untuk memberikan yang terhad maklumat peribadi untuk menikmati perkhidmatan tertentu pada laman web kami (tauliah sistem login, alamat e-mel dan kenalan, dan lain-lain). Maklumat peribadi hanya akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja, iaitu untuk bertindak balas terhadap mesej anda atau memberikan perkhidmatan yang diminta.
  6. Apa-apa maklumat tambahan yang dikemukakan oleh anda atau pihak ketiga (dengan kebenaran anda) tentang anda.

Bagaimana kami menggunakan data peribadi anda

Kami boleh menggunakan data peribadi anda untuk:

  1. Sahkan identiti anda;
  2. Membantu kami untuk berkomunikasi dengan anda;
  3. Bantu kami untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan kami;
  4. Membantu kami untuk mengesan dan merekod transaksi ahli membeli barang atau perkhidmatan daripada menyertai Peniaga kesetiaan dengan memberikan manfaat kepada ahli-ahli;
  5. Menjalankan operasi dan pentadbiran harian kami;
  6. Mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan-peraturan;
  7. Menghantar bahan-bahan atau penerbitan termasuk surat berita, artikel atau update atau maklumat mengenai peristiwa, aktiviti-aktiviti yang mungkin menarik minat anda;
  8. Menggalakkan, tawaran atau memasarkan perkhidmatan kami kepada anda;
  9. Melaksanakan penyelidikan dan / atau analisis untuk penambahbaikan perkhidmatan kami;
  10. Untuk keselamatan dan tujuan audit dalaman;
  11. Untuk apa-apa maksud lain sebagaimana yang diarahkan atau bersetuju oleh anda; dan
  12. Untuk segala maksud lain berhubung dengan atau bersampingan dengan di atas.

Pihak-pihak kepadanya yang kami mendedahkan maklumat

Kami yang dikehendaki, di bawah keadaan tertentu, untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga seperti berikut:

  1. Peniaga kesetiaan kami;
  2. Penasihat termasuk penasihat undang-undang, juruaudit, penasihat kewangan kami dan sebagainya; dan
  3. Pemproses data kami yang kami lantik untuk memproses data peribadi bagi pihak kami termasuk tetapi tidak terhad kepada penyimpanan data peribadi, perkhidmatan bantuan sokongan komputer, perkhidmatan pembaikan sistem, perkhidmatan pemulihan bencana, bank dan institusi kewangan dan sebagainya;

Kewajipan anda untuk Menyediakan Data Peribadi dan Persetujuan

Kami mengakui bahawa anda mempunyai hak dalam menentukan maklumat yang anda ingin berikan kepada kami. Pemberian maklumat yang disenaraikan di atas adalah bersifat sukarela. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa jika anda tidak memberikan maklumat di atas atau menghadkan cara maklumat itu diproses, ia boleh menyebabkan kami tidak dapat:

  1. Berkomunikasi atau sesuai dengan anda;
  2. Memproses permohonan keahlian dan / atau untuk memberikan perkhidmatan kami kepada anda; dan / atau
  3. Memberikan anda akses ke laman web kami dan / atau aplikasi mudah alih.

Dengan menyerahkan maklumat anda kepada kami, anda bersetuju dengan penggunaan maklumat yang seperti yang dinyatakan di dalam polisi ini. Jika kami mengubah dasar privasi kami, kami akan menyiarkan perubahan pada halaman ini, dan boleh meletakkan notis di muka surat lain Laman Web CASHME, supaya anda mengetahui maklumat yang kami kumpulkan dan bagaimana kami menggunakannya pada setiap masa. Penggunakan perkhidmatan secara berterusan menandakan bahawa anda bersetuju kepada mana-mana perubahan tersebut.

Mengemaskinikan butiran anda

Jika apa-apa maklumat yang telah disediakan akan berubah, sebagai contoh, anda menukar alamat e-mel, nama atau butir-butir pembayaran, atau jika anda hendak membatalkan pendaftaran anda, sila maklumkan kepada kami butir-butir yang betul dengan menghantar e-mel kepada [email protected].

Akses dan Pembetulan Data Data

Anda boleh meminta:

  1. Untuk akses kepada maklumat peribadi anda;
  2. Untuk pembetulan atau kemaskini data peribadi anda; atau
  3. Untuk menarik balik kebenaran anda atau mengehadkan penggunaan data peribadi anda,

Jika anda ingin membuat permintaan di atas, sila hantar permintaan anda secara bertulis kepada:

Human Resources and Administration Department
Buddy Rewards Sdn Bhd
Block D-6-06, Jalan PJU 1A/7A Oasis Square,
Oasis Damansara, Petaling Jaya
47301, Malaysia
Telefon: 03 – 7832 5145

Kami perlukan salinan diperakui pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan sebelum membuat perubahan kepada maklumat peribadi.

Setakat mana yang dibenarkan oleh undang-undang, kami berhak menolak permintaan anda.


Oasis Square, Oasis Ara Damansara, 47301 Petaling jaya


*required field